Tänään loppuu joulunaikainen löhöily ja alkaa taas ahkera arki.

Loppiainen on aina ollut minulle päivä, jolloin viimeisetkin joulukoristeet kerätään pois ja jouluherkkuja ei ole enää yhtään jäljellä. Toki olen tietoinen Loppiaisen kirkollisesta merkityksestä, mutta muuta en olekaan tainnut Loppiaisesta tietää.

Loppiaisena alkoivat entisaikaiset härkäviikot, otsikko MTV3 sivuilla pysäytti, jostain syystä härkäviikoista tuli mieleen härkäpari ja sitä myöten homot, kummallinen on ihmisen mieli.

"Maaseudulla loppiaisesta alkoivat vanhan kansan mukaan "selkäviikot ja reikäleivät" tai "härkäviikot ja läpileivät"…. Lounais-Suomessa iestettiin jälleen entisaikaiset ajojuhdat, vetohärät, ja käytiin käsiksi ulkotöihin. Selkäviikolla taas viitattiin talven selkään, joka sattuu tammikuun jälkipuolelle."

Mutta vaikkei härät nyt tässä(kään) tapauksessa viitanneet homoihin niin he saattaisivat siltikin liittyä nykyiseen Loppiaiseen, niin halutessaan;


"Ennen vanhaan loppiainen kului seurustelun ja huvittelun merkeissä varsinkin kaupungeissa. Esimerkiksi Viipurissa järjestettiin 1800- ja 1900-luvun taitteen molemmin puolin komeita loppiaisjuhlia tansseineen, naamiaisineen ja arpajaisineen… Tanssin lomassa nautittiin musiikki- ja teatteriesityksistä."

Jostain mystisestä syystä parhaat juhlat ovat aina homojen tahikka muiden vinokkaiden kansoittamia, voihan tietenkin olla, etten vain ole päässyt mukaviin normiheteroiden järjestämiin juhliin.  

Loppiaisen säästä voi vanhankansa mukaan päätellä tulevaa säätä;


"Loppiaisena on puoli talven lunta satanut"

 "Jos loppiaisena on metsä hyyteessä, niin saadaan hyvä ohravuosi"

"Jos loppiaisena sataa lunta niin paljon, että hiiren jäljet peittyvät, niin sinä vuonna ei tule lumesta puutetta"

 "Jos loppiaisena on jyväaitan polku ummessa, niin se joutaa olemaan ummessa koko seuraavan talven".

Mikäli meillä nyt on oikeasti puolet talven lumesta satanut, niin en ole yhtään tyytyväinen. Haluan hiihtokelit, haluan ilmaston joka ei temppuile.

325717.jpg

Muksu Puutarhassa tammikuussa -05

http://www.mtv3.fi/helmi2005/kuudesaisti/artikkeli.shtml/201037?kuudesaisti-tarua_vai_totta-kalenteri