Kaunis Veera ja muita naislegendoja, Anne Lampinen, tarttui mukaani kirjastosta.

Tämän kirjan haluaisin myös omaan hyllyyni. Tarinat olivat miltein kaikki minulle lauluista tuttuja (vain Natalia olin aivan uusi tuttavuus) ja kirjassa oli lauluihin sanat.

Iitin Tiltun kohdalla mieleeni tuli Minna Cantin Kauppa-Lopo novelli. Petronellasta lukiessani muistin lapsuuteni Lemmenjoen matkat ja Joensuun Elli sai taas mieleeni kohoamaan kuvan eräästä Ellistä, jolla on siellä jossain nykyään vaimo sekä kissat...

Esittely kustantajan sivuilta:

Kotkan Ruusu, Iitin Tiltu ja Joensuun Elli ovat legendaarisia naisia, joista olet varmasti kuullut. Mutta tiesitkö, että he olivat todellisia henkilöitä, joiden poikkeuksellinen persoona ja epäsovinnainen elämäntyyli inspiroivat lauluntekijöitä? Näiden oikeasti eläneiden naisten jännittävien vaiheiden lisäksi kirjan kirjoittaja Anne Lampinen jäljittää naishahmoja ja ideaaleja, joille perustuvat fiktiiviset Muhoksen Mimmi, Kaunis Veera, Suhmuran Santra ja Iso-Iita.

 

Kaunis Veera ja muita naislegendoja kertoo mielenkiintoisesti ja lämpimästi yhteensä kymmenen suomalaisen laulujen naisen elämäntarinan.


t01z3rl.jpg

Mutta mikä on se Kaunis Veera balladissa oleva kamma?

Veera oli kulkija luonnoltaan,
Veera oli tumma jo heimoltaan.
Veera meiltä jätkiltä järjen vei,
kun Veera sano kaikille "kamma ei"
Ja sen tervahöyryn nimi....